vrijdag 12 oktober 2018

Waarom blokkeert Facebook Jeugdzorg Dark horse?

Sinds een paar dagen kan niemand meer artikelen delen van de website Jeugdzorg Dark horse,(1) die vooraf ging aan Dark horse Essays. Deze blog is al vanaf december 2014 een archief en er worden dus al jaren geen nieuwe berichten meer aan toegevoegd en ook geen lezerscommentaren meer. Het is daarom bijzonder vreemd dat er nu een blokkade wordt ingevoerd door facebook met de tekst “abusive and disallowed” alsof ze er na 8 jaar(!) pas achter komen dat er mogelijk aanstootgevende inhoud op deze site te vinden is. Jeugdzorg Dark horse heeft altijd duidelijke meningen verkondigd over de jeugdzorgsector en aanverwante politieke domeinen, maar wij hebben nooit opgeroepen tot haat of geweld en de meeste artikelen hebben tot doel om mensen te informeren over de reden waarom het jeugdzorgsysteem in zijn geheel disfunctioneel te noemen is. Iets wat we op de nieuwe website Dark horse Essays nog steeds doen en wat volgens ons deel uitmaakt van een maatschappelijk debat in een open en democratische samenleving. Aangezien de organisatie facebook met niemand persoonlijk contact opneemt over de mogelijke redenen waarom pagina’s of websites geblokkeerd worden, maken wij langs deze weg ons bezwaar kenbaar.

Veel ouders die in de loop der jaren op Jeugdzorg Dark horse nuttige informatie hebben gevonden over de misstanden in de jeugdzorg en wat daar mogelijk tegen te doen is hebben de behoefte gevoeld om van de meer dan 1700 plaatsingen sommigen te delen met lotgenoten of met politici om zaken onder de aandacht te brengen die bij een groter publiek nog onvoldoende bekend zijn of die vanuit de politiek onvoldoende prioriteit krijgen. Het heeft niet veel zin om te speculeren wat facebook ertoe gebracht heeft om onze website te blokkeren, maar het is toevallig dat dit gebeurt in dezelfde week dat mijn vrouw Ranada van Kralingen een facebookpagina is gestart met een internationale groep mensen (leken, ervaringsdeskundigen, journalisten en wetenschappers) die allemaal de pseudo-wetenschap ACE’s aan de kaak willen stellen. (2) 

Publiekelijk verketteren

Sommige van deze wetenschappers (Prof. James Coyne, klinisch psychiater) hebben vijanden in de ACE’s beweging en worden publiekelijk verketterd en geframed om hun reputatie te beschadigen (3) in de hoop dat hierdoor de aandacht wordt afgeleid van hun inhoudelijke argumenten tegen de ACE’s vragenlijst en de daarmee verbonden maatschappelijke beweging die in diverse landen van de wereld haar ideeën aan regeringen probeert te slijten in de hoop dat die er wetgeving aan verbinden. Ook in Nederland is deze ontwikkeling gaande die ons langzaam maar zeker brengt in de richting van staatsopvoeding.(4)

Het zou kunnen dat een aantal ‘haters’ van de ACE’s beweging op het twitter-account van Ranada van Kralingen de website Jeugdzorg Dark horse vermeld hebben zien staan en hieruit de conclusie trokken dat alle kritische artikelen over ACE’s op die website gepubliceerd worden. We kunnen er alleen maar naar raden, maar het tijdstip van de blokkade valt na vier jaar wel heel toevallig samen met deze ontwikkelingen. Overigens zullen wij onze kritiek op ACE’s als methode en als maatschappelijke ontwikkeling uitgebreid gaan beschrijven in diverse artikelen en die zullen op welke website dan ook bij een groter publiek onder de aandacht gebracht worden. Wij kunnen alleen maar hopen dat facebook dit snel recht zet en zich niet laat leiden door een specifieke lobbygroep voor wie er grote internationale belangen op het spel staan, maar dat zij de vrijheid van meningsuiting laten prevaleren.


Sven Snijer
Ranada van KralingenKritische artikelen over ACE (Adversed Childhood Experiences):


Uitleg over de fouten van ACE-Checklists voor jeugdzorg https://jeugdzorg.wixsite.com/jeugdzorg/blank